Sernik kawowy z wiśniową nutą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszny sernik, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie!

  • 50 min

Składniki:

  • Spód:
    1,5 szkl. mąki
    1/2 kostki masła
    1/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    100 ml śmietanki 30 %
    6 jajek
    2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wrzątku
    1/2 szkl. cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery Tort serowy

Sernik kawowy z wiśniową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy.
  • 3. Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier, kawę, proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę serową wylewamy na zapieczony spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, a potem jeszcze 20 minut w 150 stopniach. Gdyby sernik zbytnio się przypiekł w ciągu godziny wstawiamy nad niego pustą brytfannę.
  • 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki 30%, oblewamy górę sernika. Dookoła brzegów robimy kleksy z rozpuszczonej białej czekolady, układamy na nich wiśnie odsączone z soku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować