Serduszkowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bułeczki jak serce, a dlaczego by nie :)

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 2.5 szklanki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mleko: 0.75 szklanki
    DODATKOWO::
    - marmolada truskawkowa: 1.5 szklanki
    - lukier (może być gotowy): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serduszkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serduszkowe bułeczki 1. W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • Serduszkowe bułeczki 2. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia.
  • Serduszkowe bułeczki 3. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować