Serduszkowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Połączenie czekoladowych babeczek z truskawkowo śmietankową pianką.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto :
    1 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1/3 szklanki cukru
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    łyżka oleju rzepakowego
    100 g masła rozpuszczone i ostudzone

    Na piankę :
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki cukru pudru
    łyżeczka żelatyny
    200 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serduszkowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie skłądników 1. Mieszamy ze sobą W OSOBNYCH MISKACH: składniki suche ORAZ składniki mokre na ciasto.

    Po wymieszaniu ich osobno dodajemy składniki mokre do składników suchych i dokładnie miksujemy.
  • pieczemy babeczki 2. Nakładamy ciasto do foremek, tak aby zapełnić ich połowę. Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st.

    Po wyjęciu odstawiamy aby ostygły.
  • ubita śmietana 3. W czasie gdy nasze babeczki się pieką przygotowujemy piankę.

    Rozpuszczamy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu. Dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Śmietankę ubijamy w misce z cukrem pudrem tak aby po odwróceniu z miski nie wypadła z niej.

    Gdy galaretka ostygnie dodajemy ją do ubitej śmietanki i miksujemy dokładnie. Odstawiamy aby lekko zgęstniała.
  • w foremce 4. Na wystygnięte babeczki nakładamy naszą piankę i odstawiamy w chłodne miejsce.

    Gdy galaretka będzie twarda nasze serduszkowe babeczki są gotowe do podawania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować