Delikatne pączki, doskonałe na Tłusty czwartek i Walentynki
2 godz.
Składniki:
0,5kg mąki pszennej
5 dag drożdży świeżych
50g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki oliwy lub 50 g masła
małe opakowanie cukru wanilinowego
pół kieliszka spirytusu
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia - używam oleju lub oleju ze smalcem
twarda marmolada lub krem czekoladowy
lukier lub cukier puder do posypania
Serduszkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawić, aż zacznie się ruszać (ok. 10 minut).
2.Żółtka i jako ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła/oliwy) i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiamy chwilę. Odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut, a gdy zacznie się ruszać - ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części:
3.1) Serduszka z nadzieniem - Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Foremką w kształcie serca wykrawamy pączki (na 1 pączka potrzebujemy 2 serduszka). Na połowie serc kładziemy porcję marmolady/kremu czekoladowego i przykrywamy pozostałymi sercami lekko dociskając brzegi. Odkładamy do wyrośnięcia.
4.2) Serduszkowe oponki) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Większą foremką wykrawamy serca, a w każdym z nich mała foremką wycinamy oczka. Odkładamy do wyrośnięcia.
5.Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Należy uważać, aby olej nie był zbyt gorący, ani zbyt zimny - w gorącym się spieką od zewnątrz pozostając surowymi w środku, a w zimnym będą bardzo chłonęły tłuszcz. Gdy olej się rozgrzeje, stawiam garnek na małym ogniu.
6.Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy na bibule lub papierze śniadaniowym, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli masz maszynę do wypieku chleba:
Wszystkie składniki umieść w misie maszyny (płynne, suche, rozczyn) i ustaw program wyrabianie - dough. Dalej postępuj wg przepisu.
Komentarze