Serduszkowe pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne pączki, doskonałe na Tłusty czwartek i Walentynki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej
    5 dag drożdży świeżych
    50g cukru
    250 ml mleka
    3 żółtka
    1 całe jajko
    3 łyżki oliwy lub 50 g masła
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    pół kieliszka spirytusu
    sok i skórka otarta z cytryny
    pół łyżeczki soli

    tłuszcz do smażenia - używam oleju lub oleju ze smalcem
    twarda marmolada lub krem czekoladowy
    lukier lub cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Ser

Serduszkowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawić, aż zacznie się ruszać (ok. 10 minut).
  • 2. Żółtka i jako ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła/oliwy) i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiamy chwilę. Odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut, a gdy zacznie się ruszać - ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części:
  • 3. 1) Serduszka z nadzieniem - Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Foremką w kształcie serca wykrawamy pączki (na 1 pączka potrzebujemy 2 serduszka). Na połowie serc kładziemy porcję marmolady/kremu czekoladowego i przykrywamy pozostałymi sercami lekko dociskając brzegi. Odkładamy do wyrośnięcia.
  • 4. 2) Serduszkowe oponki) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Większą foremką wykrawamy serca, a w każdym z nich mała foremką wycinamy oczka. Odkładamy do wyrośnięcia.

  • 5. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Należy uważać, aby olej nie był zbyt gorący, ani zbyt zimny - w gorącym się spieką od zewnątrz pozostając surowymi w środku, a w zimnym będą bardzo chłonęły tłuszcz. Gdy olej się rozgrzeje, stawiam garnek na małym ogniu.
  • 6. Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy na bibule lub papierze śniadaniowym, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli masz maszynę do wypieku chleba: Wszystkie składniki umieść w misie maszyny (płynne, suche, rozczyn) i ustaw program wyrabianie - dough. Dalej postępuj wg przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować