Serduszka przekładane konfiturą jagodową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Urocze półkruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów w kształcie serca przełożone konfiturą jagodową.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag masła
    10 dag cukru pudru
    5 dag mielonych migdałów
    1 jajko
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    dodatkowo:
    słoiczek konfitury jagodowe jest
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Serduszka przekładane konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serduszka przekładane konfiturą jagodową 1. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier puder, mielone migdały,jajko i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godz.
    Następnie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.3-4 mm.
    Z połowy rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka całe. Z drugiej połowy wycinamy serduszka całe a w nich malutką foremką w kształcie serca małe otworki. Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.12-15 min. na złoty kolor.
    Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
  • Serduszka przekładane konfiturą jagodową 2. Serduszka całe smarujemy konfiturą jagodową,przykrywamy serduszkiem z dziurką. Dociskamy lekko ciasteczka. Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować