Urocze półkruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów w kształcie serca przełożone konfiturą jagodową.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
10 dag cukru pudru
5 dag mielonych migdałów
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
słoiczek konfitury jagodowe jest
cukier puder do posypania
Serduszka przekładane konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier puder, mielone migdały,jajko i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godz.
Następnie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.3-4 mm.
Z połowy rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka całe. Z drugiej połowy wycinamy serduszka całe a w nich malutką foremką w kształcie serca małe otworki. Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.12-15 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
2.Serduszka całe smarujemy konfiturą jagodową,przykrywamy serduszkiem z dziurką. Dociskamy lekko ciasteczka. Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze