Domowe fornetti z konfiturą jagodową

4.98 (194 ocen)

  • 30 min

Nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i pyszne domowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Można je nadziać dowolna konfiturą.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (275 g)
    konfitura jagodowa lub inna
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Domowe fornetti z konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe fornetti z konfiturą jagodową 1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na 24 równe części (wyjdą mniej więcej kwadraty). Na środek każdego nakładamy pół łyżeczki konfitury i składamy na pół. Brzegi dokładnie sklejamy, np. za pomocą widelca. Na wierzchu robimy delikatne nacięcia, aby powietrze miało gdzie uchodzić. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdego smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach aż będą rumiane. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować