Semifreddo Cappuccino

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zimny deser, który gorąco polecam;-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże białka: 3 sztuki
    - śmietana kremówka: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - kawa instant rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody: 2 łyżki
    - klika kropli olejku waniliowego: 1 szczypta
    - pokruszone ciasteczka migdałowe lub orzechowe: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki. Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4 minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na 4-5 minut aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodać do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować