• 2 godz. 20 min

Doskonały na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako domowa wędlina. Tak przygotowany schab jest soczysty i aromatyczny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -ok 1 kg. schabu bez kości
    -3 kawałki papryki konserwowej
    -2 ząbki czosnku
    -około 1/2 łyżeczki soli

    Marynata:
    -7 łyżek oleju rzepakowego
    -1 łyżka octu winnego
    -2 kopiaste łyzki majeranku
    -1 łyżka estragonu
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy do nich pokrojony w plasterki czosnek. Po środku schabu robimy dziurkę na wylot, rozpychamy palcami i wkładamy paprykę (w razie konieczności można ją pokroić na mniejsze kawałki). Następnie mięso nacieramy solą z każdej strony.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w dużej misce. Wkładamy schab, dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 3. Po tym czasie schab pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso Papryka Schab Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować