Schab w sosie z piekarnika

3.83 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś polecam danie, które świetnie się sprawdzi na niedzielny obiad.
Myślę, że śmiało można je przygotować, także na świąteczny stół. Plastry schabu
w sosie upieczone w piekarniku. Świetnie pasują do tego kluski śląskie, lub kopytka.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. schabu
    sól, pieprz,
    papryka słodka i ostra
    majeranek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka

    Wywar:
    750 ml.wody
    3 liście laurowe
    10 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka lubczyku suszonego
    1 kostka mięsna (użyłam Winiary)

    Zasmażka:
    20 g. masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

3.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w sosie z piekarnika 1. Schab umyć i pokroić w plastry. Następnie obsypać przyprawami
    (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oraz majeranek). Przyprawione plastry schabu włożyć do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
  • Schab w sosie z piekarnika 2. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab
    po kilka minut z każdej strony. Następnie włożyć go do naczynia żaroodpornego.

    Przygotować wywar. Wodę wlać do rondelka, dodać resztę składników.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym gazie, kilka minut.
  • Schab w sosie z piekarnika 3. Cebulę pokroić w pióra, podsmażyć na patelni na której smażyło się mięso.
    Do cebuli dodać pokrojony czosnek i marchewkę pokrojoną w plastry. Smażyć kilka minut, następnie wyłożyć na schab i zalać wcześniej przygotowanym
    wywarem, przelanym przez sitko.
  • Schab w sosie z piekarnika 4. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    190 stopni . Piec 1 godzinę, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
    Naczynie można przykryć folią aluminiową, jeśli nie macie do niego pokrywki. Ja nie mam :)
    Po wyjęciu z piekarnika plastry schabu wyjąć z naczynia i przełożyć na talerz.
    Powstały sos, przelać do innego naczynia razem z cebulą i marchewką tak żeby wygodnie było nam wlewać go na patelnię, do zasmażki.
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek.
    Następnie wyłączyć gaz i powoli wlewać powstały sos, cały czas mieszając.
    Włączyć ponownie gaz i mieszając, podgrzewać sos, aż zacznie gęstnieć.
    Do powstałego sosu włożyć mięso i podgrzać pod przykryciem, żeby całe danie było gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować