Schab w sosie po węgiersku

4.48 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

By schab wyszedł nam miękki i kruchy najlepiej przygotować go w sosie. Moja propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600g schabu
    3 papryki
    1 marchewka
    2 cebule
    500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
    5 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    2 łyżki słodkiej papryki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab w sosie po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy dość cienko. Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki.
  • 2. W garnku z grubym dnem podsmażamy schab do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy przez około 5-10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Danie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować