Pyszny i soczysty schab pieczony. Każdy plaster pokryty jest pieczarkami ,warzywami i serem. Podany z ulubioną sałatką lub surówką smakuje wybornie. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych schabowych.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
1,2 kg schabu
200g żółtego sera w plastrach
3 pomidory
0,5 kg pieczarek
0,5 główki kapusty pekińskiej
2 cebule
Pęczek natki pietruszki
Sól pieprz do smaku
Przyprawa do mięsa
Po 2 łyżki majonezu, musztardy i ketchupu
Olej
4 ogórki kiszone
Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłucz ,osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry dowolnej grubości. Lekko rozbij. Każdy plaster posyp przyprawą do mięsa.
Majonez , musztardę i ketchupu wymieszaj. Sosem posmaruj schab. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
2.Pieczarki i cebulę obierz , pokrój i podsmaż na oleju dodaj pokrojoną kapustę pekińską . Duś około 20 minut na koniec dodaj natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory i ogórki pokrój na plasterki.
3.Blachę wyłóż papierem do pieczenia połóż plastry schabu nakładaj po łyżce pieczarek z kapustą, na to pokrojone plasterki ogórka i pomidora. Na wierzch połóż plastry sera. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze