Schab po sztygarsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Zachwyca aromatem jałowca i cytryny. Idealny na niedzielny obiad podany z kluskami śląskimi lub kaszą.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 1,2 kg schabu bez kości,
    - 1 kiełbasa śląska,
    - 2 łyżki octu balsamicznego,
    - sok i skórka z 1/2 sparzonej cytryny,
    - 5 ziaren jałowca,
    - 1 szklanka bulionu (najlepiej domowego),
    - 1/2 szklanki mleka,
    - 1/3 kostki margaryny,
    - po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku i słodkiej, mielonej
    papryki,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, natnij przez środek tworząc kieszonkę. Z kiełbasy
    zdejmij osłonkę, włóż w powstałą w mięsie kieszonkę.
    Ocet balsamiczny wymieszaj z sokiem z cytryny, mieszanką natrzyj mięso,
    odstaw je na ok. pół godziny w chłodne miejsce.
  • 2. Ziarna jałowca utrzyj w moździerzu lub rozgnieć za pomocą trzonka
    noża, wymieszaj z rozmarynem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.
    Przygotowaną mieszanką natrzyj schłodzone mięso i ponownie odstaw w
    chłodne miejsce na 10 minut.
  • 3. W brytfannie rozgrzej margarynę, włóż mięso, obsmaż ze wszystkich
    stron na rumiano, dodaj skórkę z połowy cytryny, podlej bulionem i duś
    pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
    Dodaj mleko, duś do miękkości przez kolejne pół godziny. Pokrój na
    plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować