SCHAB PO SZTYGARSKU

4.5 (200 ocen)

WSPANIAŁY SMAK,KRUCHOŚĆ.

Składniki:

  • 1 kg schabu lub szynki
    kawałek śląskiej kiełbasy długości schabu
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka całego kminku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka pszennej mąki
    2 łyżki oleju
    1 szklanka bulionu wołowego
    2 cebule
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab po sztygarsku 1. Mięso nacieramy posiekanym lub zgniecionym w moździerzu kminkiem, zgniecionym z solą czosnkiem, pieprzem i papryką.
    Długim cienkim nożem przebijamy mięso na wylot przez środek, robiąc nacięcie, w które wkładamy kiełbasę, nadziewając nią schab. Oprószamy mięso mąką, wkładamy na rozgrzany tłuszcz do brytfanki lub na patelnię, którą można wsadzić do piekarnika, i obsmażamy z obu stron, lekko rumieniąc.
    Podlewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone cebule, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na 1 1/2 godziny, w trakcie pieczenia podlewając mięso kilka razy sosem i w razie potrzeby dodając nieco wody.

Porady

wspaniale smakuje z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować