Schab po sztygarsku

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

owinięty boczkiem.Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1,1/2 kg. schabu b/k
    ok.10 cienkich długich plastrów boczku
    1 krążek kiełbasy zwyczajnej tej samej długości co schab
    2 łyżki musztardy ostrej
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżka majeranku
    2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
    sól,pieprz do smaku
    3 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owijamy schab boczkiem 1.

    Etapy przygotowania

    Kiełbasę wkładamy do zamrażalki na ok.30 minut.W między czasie z oliwy,musztardy,soli,pieprzu,majeranku,czosnku wyrabiamy marynatę,nacieramy nią schab.Cienkim ostrym nożem w środku robimy tak zwany "Tunel" w który wkładamy zamrożoną kiełbasę.Schab owijamy plastrami boczku.W brytfance rozgrzewamy margarynę,wkładamy schab smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy wodą do połowy schabu,dusimy pod przykryciem ok.40minut.Po czasie wyjmujemy schab z brytfanki przekładamy na blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.25 minut.W między czasie z wody i dwóch płaskich łyżek robimy zawiesinę,wlewamy do sosu gotujemy,doprawiamy do smaku.Schab wyjmujemy z piekarnika,kroimy na dwu centymetrowe plastry,dzielimy na talerze polewamy sosem,podajemy z kluskami śląskimi oraz surówkami.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować