Schab po bałkańsku

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Prosta propozycja mięsa z warzywami na obiad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 80 dag schabu środkowego
    30 dag pieczarek
    2 duże cebule cukrowe
    1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 ogórki kiszone
    3 ząbki czosnku
    2 papryki czerwone
    1 łyżka masła
    olej
    mąka krupczatka
    marynata staropolska
    papryka ostra
    papryka słodka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso kroimy w paski i obsypujemy marynatą staropolską – odstawiamy na około godzinę do lodówki lub jeśli mamy taką możliwość na całą noc. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy.
  • schab 2. Mięso kroimy w paski i obsypujemy marynatą staropolską – odstawiamy na około godzinę do lodówki lub jeśli mamy taką możliwość na całą noc. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy.
  • schab 3. Tak przygotowane warzywa i mięso przekładamy do kamiennego garnka, dodajemy pomidory, koncentrat.
    Całość dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy do odparowania wody by sos zgęstniał.
    Doprawiamy papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem. Danie podajemy z ryżem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować