schab po bałkańsku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na obiad jednogarnkowy. Schab duszony z papryką, ogórkami i pieczarkami.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    kilka sztuk pieczarek
    2 ogórki kiszone
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab po bałkańsku 1. Schab kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok 30 min. Cebulę, pieczarki, ogórki oraz papryki kroimy w paseczki.
    Mięso krótko smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażony schab zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso. Po chwili dodajemy pokrojone papryki.
  • schab po bałkańsku 2. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone ogórki. Ja dodałam jeszcze mrożony groszek. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
    Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas z ryżem i kaszą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować