Schab wieprzowy pod postacią klasycznych kotletów schabowych w panierce już Ci się znudził? Tym lepiej! Bo mamy całą gamę przepisów na pyszny obiad, gdzie to mięso występuje w roli głównej! Marzy Ci się na obiad wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym lub neapolitańskim? Jadłeś kiedyś schab gotowany pod postacią maczanki krakowskiej lub bitki w sosie własnym? A może warto zaserwować na rodzinny schab pieczony w piekarniku z dodatkiem pieczarek, schab ze śliwką lub roladki ze schabu z ulubionymi dodatkami?

Ale ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na obiad – to też świetna baza do domowych wędlin. Pieczony, suszony, wędzony to tylko kilka pomysłów. Dobrym przykładem mnogości wykorzystania jest schab pieczony - nada się na obiad i do kanapek.Częstym dodatkiem do schabu są owoce. Chyba każdy choć raz spróbował schab ze śliwką albo z suszoną żurawiną.  

Jakie mięso wybrać na schabowe?

Aby schabowe były soczyste i delikatne należy wybrać mięso o marmurkowej strukturze i różowym kolorze. Marmurkowatość oznacza drobne przerosty tłuszczu, które nadadzą soczystości mięsu a różowa barwa świadczy o świeżości mięsa oraz naturalnym sposobie karmienia zwierząt. Gdy jesteśmy pewni pochodzenia mięsa. Możemy zastanowić się jak zrobić schabowe. Sposób na schabowe Magdy Gessler to moczenie plastrów wieprzowiny  przez całą noc w mleku z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka. Dzięki tej metodzie otrzymamy kotlety schabowe o łagodnym smaku i rozpływającej się w ustach strukturze.

Więcej przepisów do obejrzenia w galerii, gdzie króluje schab na 28 sposobów.