Pieczony schab do kanapek

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Soczysty i pyszny schabik... wszyscy u nas go bardzo lubią. Polecam

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki vegetty
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżeczka sosu sojowego
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Pieczony schab do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczony schab do kanapek 1. Schab dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Schab nakłuć w kilku miejscach nożem. Do miski wlać olej. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do oleju, majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać również do oleju. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Schab dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na noc do lodówki. Patelnię rozgrzać. Schab włożyć na patelnię i obsmażyć z każdej strony, wlać wino i chwilkę smażyć ok 2 min. Schab przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z sosem z patelni. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec ok 40 min. od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Smacznego!

Porady

Schabu staramy się długo nie piec żeby nie stał się suchy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować