Schab duszony w pomidorach

4.5 (186 ocen)

  • 50 min

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    łyżka masła
    łyżka oliwy
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano
    5 gałązek selera naciowego
    500-600g pomidorów lub 2 puszki pelatti
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab duszony w pomidorach 1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety.
  • Schab duszony w pomidorach 2. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano.
    Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa.
    Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek.
  • Schab duszony w pomidorach 3. Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować