Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny.
50 min
Składniki:
1kg schabu bez kości
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano
5 gałązek selera naciowego
500-600g pomidorów lub 2 puszki pelatti
Schab duszony w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety.
2.W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano.
Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa.
Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek.
3.Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Komentarze