Schab długodojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy błony. Dokładnie obtaczamy w cukrze, jeśli zabierze więcej cukru to dodajemy. Wkładamy do naczynia na podstawkę u mnie był to talerzyk obrócony, może to być również ruszt do mięsa lub nakrętki z napoi, chodzi o to że mięso będzie puszczało dużo wody i żeby nie leżało w tej wodzie należy zrobić stelaż. Wkładamy do lodówki na 24h.po 12 h mięso odwracamy, wodę odlewamy.
2.Schab dokładnie płuczemy, osuszmy. Pojemnik również. Sole ze sobą mieszamy. Schab dokładnie obtaczamy w soli, jeśli zabierze więcej dodajemy więcej soli.Wkładamy do naczynia i do lodówki na 36h co 12h odlewamy wodę.
3.Schab dokładnie płuczemy , osuszamy i nacieramy przyprawami. Tak przygotowany schab wkładamy do siatki wędliniarskiej lub owijamy w gazę i wieszamy w przewiewne miejsce na kilka - kilkanaście dni. U mnie było to 6 dni. Im dłużej będzie wisiał tym będzie bardziej dojrzały
Porady
Mięso można trzymać w soli krócej np 24h wtedy gotowy wyrób będzie mniej słony, to wszystko już zależy od gustów.
Komentarze