Schab długodojrzewający

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, wciągający, uzależniający.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg. schabu lub innego mięsa np karczku
    1 łyżka peklosoli
    4-5 łyżek soli niejodowanej
    1/2 szklanki cukru
    ulubione przyprawy (ok szklanki ) u mnie : czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab długodojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy błony. Dokładnie obtaczamy w cukrze, jeśli zabierze więcej cukru to dodajemy. Wkładamy do naczynia na podstawkę u mnie był to talerzyk obrócony, może to być również ruszt do mięsa lub nakrętki z napoi, chodzi o to że mięso będzie puszczało dużo wody i żeby nie leżało w tej wodzie należy zrobić stelaż. Wkładamy do lodówki na 24h.po 12 h mięso odwracamy, wodę odlewamy.
  • 2. Schab dokładnie płuczemy, osuszmy. Pojemnik również. Sole ze sobą mieszamy. Schab dokładnie obtaczamy w soli, jeśli zabierze więcej dodajemy więcej soli.Wkładamy do naczynia i do lodówki na 36h co 12h odlewamy wodę.
  • 3. Schab dokładnie płuczemy , osuszamy i nacieramy przyprawami. Tak przygotowany schab wkładamy do siatki wędliniarskiej lub owijamy w gazę i wieszamy w przewiewne miejsce na kilka - kilkanaście dni. U mnie było to 6 dni. Im dłużej będzie wisiał tym będzie bardziej dojrzały

Porady

Mięso można trzymać w soli krócej np 24h wtedy gotowy wyrób będzie mniej słony, to wszystko już zależy od gustów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.99 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
schab biały

4.99 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Schab biały

bieniaszka Doskonała domowa wędlina. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować