Ciasto na piernik długodojrzewający

3.88 (17 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W zeszłym roku zrobiłam je po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Ciasto po upieczeniu i przełożeniu rozpływa się w ustach!

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3 jajka
    250g masła
    500g miodu prawdziwego
    200g cukru kryształu
    ½ szklanki mleka
    ½ łyżeczki soli
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki
Wystaw ocenę:

3.88 (17 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Ciasto na piernik długodojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
    Sodę rozpuszczamy w mleku.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać przestudzoną masę z cukru, miodu i masła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią.
    Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde.
    Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować