Sałatka ziemniaczana z surowymi warzywami, prażonym słonecznikiem i pastą Ajvar

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowa i aromatyczna sałatka ziemniaczana. Gotowane ziemniaki w towarzystwie surowych warzyw startych na wiórki, z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika i charakternej pasty Ajvar. Smaczna wariacja na temat sałatki ziemniaczanej – polecam!

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g obranych, gotowanych ziemniaków
    2 pęczki rzodkiewki (łącznie 250 g)
    150 g obranej marchewki
    100 g obranego selera
    2 duże ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki majonezu
    3 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki łagodnej pasty Ajvar
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka ziemniaczana z surowymi warzywami, prażonym słonecznikiem i pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ziemniaczana z surowymi warzywami, prażonym słonecznikiem i pastą Ajvar 1. Rzodkiewkę, marchewkę, seler oraz obrane ze skorupek jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Do rozdrobnionych warzyw i jajek dodać prażony słonecznik, pastę Ajvar, wlać sok z cytryny. Dołożyć majonez i dokładnie wymieszać.
  • Sałatka ziemniaczana z surowymi warzywami, prażonym słonecznikiem i pastą Ajvar 2. Dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i koperek – wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować