Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka „na czasie”. Młode warzywa, w tym kwaskowy jarmuż, w zestawieniu ze świeżą zieleniną, przyprawami korzennymi i charakterną pastą Ajvar tworzą niebanalną kompozycję smakową.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
450 g oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków
2 średnie pomidory (łącznie 330 g)
1 nieduży ogórek sałatkowy (220 g)
140 g oczyszczonej młodej marchewki
120 g łuskanego młodego zielonego groszku
100 g młodych liści jarmużu
1 szklanka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanego koperku (np. anyżowy)
5 jajek ugotowanych na twardo
4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
3 łyżeczki pikantnej pasty Ajvar
5 całych goździków
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z młodymi warzywami i pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać 2 – 3 łyżki oliwy/oleju, dodać pokrojone na małe kawałki ziemniaki oraz goździki i smażyć, aż warzywa będą szkliste (2 – 3 min), stale mieszając. Następnie dołożyć posiekany jarmuż i smażyć jeszcze 1 min. Całość oprószyć kminkiem i kardamonem, wymieszać, po czym wystudzić.
2.Pomidory i ogórka pokroić na małe cząstki i przełożyć do miski. Dodać startą na wiórki marchewkę i groszek.
3.Do zawartości miski dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, zieleninę, pastę Ajvar oraz 2 łyżki oliwy/oleju. Składniki dokładnie wymieszać, dodać smażone ziemniaki z jarmużem i ponownie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze