Sałatka ziemniaczana z dodatkiem różnorodnych warzyw, pożywnego jajka oraz bogatych w zdrowe kwasy tłuszczowe ziaren słonecznika. Potrawa świetna na lekki obiad, kolację lub przystawkę.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
400 g obranych, gotowanych ziemniaków
1 duża czerwona papryka (275 g)
250 g selera naciowego
235 g obranej, gotowanej marchewki (może być z rosołu)
1 pęczek rzodkiewki (135 g bez liści)
200 g kapusty pekińskiej
100 g pora
1 szklanka posiekanego szczawiu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkowaną kapustę, posiekanego pora oraz szczaw przełożyć do miski, wsypać po szczypcie soli i cukru, wymieszać i pozostawić na około 30 minut.
2.Następnie dodać drobno pokrojone – miąższ papryki, seler naciowy, rzodkiewkę.
Dołożyć pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchewkę i jajka (uprzednio obrane ze skorupek).
3.Wsypać posiekane zioła i ziarna słonecznika. Dodać śmietanę, wlać sok z cytryny i sos sojowy, wsypać przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać.
Komentarze