Ciekawa i smaczna wariacja na temat pasty jajecznej. Pieczona na sucho przy użyciu papieru do pieczenia kiełbasa, prażony słonecznik i Ajvar nadają paście niepowtarzalnego aromatu. Pasta, którą po prostu trzeba spróbować!
35 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
100 g kiełbasy żywieckiej z szynki (cienko krojona – 30 plasterków na 100 g produktu)
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka łagodnej pasty Ajvar
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Pasta jajeczna z opiekaną kiełbasą, prażonym słonecznikiem i pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szeroki rondel wyłożyć papierem do pieczenia i rozgrzać. Na papier nałożyć plastry kiełbasy, które opiekać z jednej strony przez 3 – 4 min, po czym przełożyć na talerz i wystudzić.
2.Obrane ze skorupek jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Dodać posiekaną kiełbasę, ziarna słonecznika, natkę pietruszki i pastę Ajvar. Dołożyć majonez i dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Komentarze