Sałatka z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Znajdą się tutaj miłośnicy pieczonych bakłażanów? Jeśli tak, to proponuję przyrządzić i skosztować tę pyszną sałatkę, a nie pożałujecie :) Ja uwielbiam bakłażany, a w połączeniu z orzechami, to tym bardziej, dlatego ta prosta sałatka będzie często gościć na moim stole. Mam nadzieję, że ją spróbujecie i że Wam również przypadnie do smaku. Polecam

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 2 bakłażany średniej wielkości (najlepiej podłużne i nie za grube)
    – 150g jogurtu naturalnego typu greckiego
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – 2 ząbki czosnku
    – garść orzechów włoskich
    – garść drobno posiekanego koperku
    – garść drobno posiekanej pietruszki
    – przyprawy wg smaku ( u mnie sól, pieprz, papryka ostra)
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Sałatka z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany wyszorować, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, zrobić nacięcia, posolić, posmarować oliwą i upiec. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20-25 minut. Upieczone bakłażany wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w dość duże paski. W misce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami, drobno posiekanymi orzechami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zieleniną. Dodać bakłażany i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać drobno siekanymi orzechami i zieleniną. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować