Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód sernika w jak najkrótszym czasie zagnieść. Ciasto włożyć do torebki foliowej i schłodzić przez 1 h w lodówce.
Toetownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na kształt formy, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po wypieczeniu spodu, wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
2.Wlewamy do garnka wodę, zagotowujemy, kładziemy na garnek miskę i w misce na parze ubijamy rozgą żółtka, 200 ml śmietanki aż do uzyskania gęstszej piany.
Gdy masa trochę przestygnie dodajemy ją do miski z twarogiem, a także namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy. Z laski wanilii wyciągamy ziarenkami i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Na końcu ubitą śmietankę delikatnie szkatułką łączymy z masą twarogową.
3.Rant tortownicy wyściełamy folią spożywczą. Utworzy ozdobne wzorki na bokach sernika, a także zabezpieczy ciasto przez metalem czy niechcianym zapachem. Masę serową wlewamy na przygotowany wcześniej spod i schładzamy w lodówce przez 1,5 h. Sernik dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.
Porady
Sernik doskonale sprawdza się na ciepłe, letnie przyjęcia.
Komentarze