Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i białą fasolą jest idealna na lunch do pracy - smaczna i pożywna. Majonez zamieniłam na sos musztardowy, co sprawia, że nie jest ciężka.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kuskus - 150g
    Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120g po odcieku)
    Fasola biała - 1 puszka (240g po odcieku)
    Pomidory koktajlowe - 10szt
    Oliwki zielone - 15szt
    Papryka żółta - 1szt

    Sos:
    Musztarda francuska - 1 łyżka
    Olej - 2 łyżki
    Syrop klonowy - 1 łyżeczka
    Sos ostry (w stylu tabasco) - 1 łyżeczka
    Pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1cm nad poziom kaszy). Po kilku minutach kuskus napęcznieje, zmięknie i będzie gotowy. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
    Tuńczyka odcedzamy i widelcem dzielimy na kawałki. Fasolę odcedzamy, pomidory i oliwki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
    Składniki na sos łączymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Tuńczyk Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować