Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i białą fasolą jest idealna na lunch do pracy - smaczna i pożywna. Majonez zamieniłam na sos musztardowy, co sprawia, że nie jest ciężka.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Kuskus - 150g
Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (120g po odcieku)
Fasola biała - 1 puszka (240g po odcieku)
Pomidory koktajlowe - 10szt
Oliwki zielone - 15szt
Papryka żółta - 1szt
Sos:
Musztarda francuska - 1 łyżka
Olej - 2 łyżki
Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Sos ostry (w stylu tabasco) - 1 łyżeczka
Pieprz i sól do smaku
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1cm nad poziom kaszy). Po kilku minutach kuskus napęcznieje, zmięknie i będzie gotowy. Mieszamy widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
Tuńczyka odcedzamy i widelcem dzielimy na kawałki. Fasolę odcedzamy, pomidory i oliwki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Składniki na sos łączymy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Komentarze