Sałatka z cukini na zimę z dodatkiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy,odcinamy końce i ścieramy na szatkownicy do kapusty,cebulę obieramy,myjemy i kroimy w piórka,paprykę myjemy,kroimy w cienkie paski.
2.Warzywa w misce zasypujemy solą i dokładnie mieszamy rękami,odstawiamy na 2 godz.cukinia puści sok przez ten czas.
W tym czasie myjemy i przygotowujemy słoiki,z podanej porcji wyjdzie 7 słoików pół litrowych.
Do rondelka wlewamy ocet,wsypujemy cukier i curry i zagotowujemy,następnie przelewamy do miski i całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików,brzegi wycieramy ścierką,zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.od momentu zagotowania(do dużego garnka wkładamy na dno ściereczkę,układamy słoiki,zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików,gdy woda się zagotuje,zmniejszamy palnik i gotujemy 10 min.) .
Słoiki wyciągamy z garnka na ściereczkę,odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Porady
Do sałątki można dać mniej lub więcej papryki wedle upodobań i smaku.
Komentarze