Sałatka Kubańska na zimę

4.26 (235 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedna ze smaczniejszych sałatek na zimę jaką robiłam.Smaki lata zamknięte w słoiku- kapusta,ogórki,pomidory,czerwona papryka,cebula i marchew.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 słoików 500 ml

    1 kg białej kapusty
    1 kg krótkich ogórków
    1 kg pomidorów
    1 kg czerwonej papryki
    pół kg cebuli
    pół kg marchewki

    250 ml oleju
    150 ml octu 10 %
    120 g cukru kryształu
    2,5 łyżki soli
    20 ziarenek czarnego pieprzu
    10 listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.26 (235 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka kubańska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka. 1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
    Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
    Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
    Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
    Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
    Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
    Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
  • Sałatka. 2. Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.
  • Sałatka. 3. Po tym czasie całość przekładamy do garnka,
  • Sałatka. 4. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.
    Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,
  • Sałatka. 5. okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.

Porady

Do sałatki można użyć różne kolory papryki,a pomidory dać ze skórką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować