Sałatka kubańska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
2.Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.
3.Po tym czasie całość przekładamy do garnka,
4.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.
Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,
5.okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.
Porady
Do sałatki można użyć różne kolory papryki,a pomidory dać ze skórką.
Komentarze