Sałatka śledziowa z kryształkami z wina

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo efektowne podanie tradycyjnego śledzia

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    4 solone płaty śledziowe
    Puszka groszku konserwowego
    Mały słoik czerwonej papryki konserwowej
    1 duża czerwona cebula
    5 jajek ugotowanych na twardo
    1 jabłko
    Majonez
    Galaretka:
    2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    Po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, kolendry, goździków
    4 liście laurowe
    1 łyżka miodu
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka śledziowa z kryształkami z wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino podgrzewamy z miodem i przyprawami, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie przecedzamy aby pozbyć się ziół. Do gorącego płynu dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, nie gotujemy. Odstawiamy aż wystygnie. Następnie wylewamy na płaską tacę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy drobną kosteczkę.
    płaty śledziowe moczymy w mleku  przez ok 1h.  Groszek i paprykę odsączamy z zalewy.  Jajka obieramy i kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę,podobnie jabłka .  Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę.
    W pucharkach układamy: śledzie ,cebulkę, groszek, jabłko, paprykę, jajka majonez i kryształki z galaretki.

Porady

Kolejność składników w pucharach jest dowolna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować