Sałatka śledziowa z kryształkami z wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino podgrzewamy z miodem i przyprawami, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie przecedzamy aby pozbyć się ziół. Do gorącego płynu dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, nie gotujemy. Odstawiamy aż wystygnie. Następnie wylewamy na płaską tacę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy drobną kosteczkę.
płaty śledziowe moczymy w mleku przez ok 1h. Groszek i paprykę odsączamy z zalewy. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę,podobnie jabłka . Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę.
W pucharkach układamy: śledzie ,cebulkę, groszek, jabłko, paprykę, jajka majonez i kryształki z galaretki.
Komentarze