Oryginalny i charakterny w smaku warzywny dodatek do obiadu. Sałatka z pomidorów z dodatkiem marchewki, pora i świeżych ziół, a także ze słodkim akcentem w postaci rodzynków i intensywnym w smaku wędzonym żółtym serem. Polecam!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
770 g pomidorów koktajlowych (np. słodkie odmiany – gruszkowe żółte, gruszkowe czerwone)
1 duża obrana marchewka (150 g)
45 g pora
2 łyżki posiekanej bazylii
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
100 g wędzonego żółtego sera (np. Rolada Ustrzycka)
4 łyżki sparzonych i osączony rodzynków
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki kminku mielonego
¼ łyżeczki imbiru mielonego
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka pomidorowa z warzywami, rodzynkami i wędzonym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, posiekanego pora, curry, kminek, imbir i chilli. Składniki smażyć, aż będą szkliste (1 – 2 min). Wlać sok z cytryny i podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając. Wystudzić.
Pomidory przekroić na pół lub bardziej rozdrobnić i przełożyć do miski. Dołożyć smażone składniki, starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, rodzynki i zioła. Całość wymieszać z dodatkiem śmietany/jogurtu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Komentarze