Sałatka piętrowa w słoju

4.83 (6 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Moja sałatka smakuje wyśmienicie jednocześnie wzbudzając podziw swoim wyglądem

  • 1 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 liści sałaty lodowej
    2 marchewki
    2 papryki czerwone
    1 mango
    6 plastrów szynki np. wieprzowej wędzonej 150 g sera cheddar
    4 kromki chleba razowego słonecznikowego
    3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    kilka listków bazylii do dekoracji.
    SKŁADNIKI NA SOS:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka ketchupu
    sól
    świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatka warstwowa

Sałatka piętrowa w słoju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka piętrowa 1. Czosnek przeciskam przez praskę, po czym łącze go z pozostałymi składnikami dressingu.Na rozgrzany olej wrzucam pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smaże mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładam na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.Marchewkę ścieram na tarce na małych oczkach.Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.Papryki pozbawiam gniazda nasiennego i kroje w kostkę.Mango kroje w słupki.Sałatę lodową kroję lub na mniejsze kawałki.W przezroczystym, wysokim słoju układam warstwami: sałatę, marchewkę, paprykę, mango, szynkę, ser oraz grzanki, a całość dekoruje listkami bazylii. Sosem polewam całość.Smacznego.Smakuje wybornie rozkosz dla podniebienia😀
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Cheddar Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować