Pizza piętrowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jedno piętro smakowe to za mało :D Zaproponowałam pizze dwupiętrową, każde piętro inny smak. Ta prezentacja była czymś nowym na naszym stole. Każdy był zachwycony :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Ja robiłam z 1kg mąki bo duuuża rodzinka :)
    -3 szklanki mąki ok. 500g (typ 450)
    -1 łyżeczka soli
    -2 łyżki oleju
    -25g drożdży
    -1 szklanka ciepłej wody (250ml)
    -2 łyżeczki cukru

    SKŁADNIKI NA SOS DO PIZZY:
    -przecier pomidorowy 3-4 duże łyżki
    -woda ok 50 ml
    -1 łyżka oleju
    -przyprawy: oregano, bazylia, sól pieprz lub gotowa przyprawa do pizzy
    -1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza piętrowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zaczynamy od rozdrobnienia drożdży i dodania do nich wody i cukrem. Taki rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. 2.Mąkę, sól i oliwę łączymy ze sobą, a gdy drożdżowy mix będzie gotowy dodajemy go i wyrabiamy ciasto. Gotowe podzieliłam na 3 kule i odstawiłam do wyrośnięcia pod przykryciem. (Miskę wcześniej wysmarowałam olejem aby ciasto się nie przykleiło.)
  • 3. 3.Na początek będziemy wałkować dwie pierwsze kule ciasta i wykrawać w nich spody przy pomocy podstawy od tortownicy u mnie 30cm.
  • 4. 4.Tak przygotowane spody wykładamy na większą blaszkę wysmarowaną olejem by ładnie po upieczeniu odeszły od blachy. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni (tryb góra dół) i pieczemy od 7 do 10minut.
  • 5. 5.3 kulę rozwałkowujemy i formujemy tak by powstał długi pas pokrywający brzegi tortownicy (wcześniej wysmarowanej olejem) i wystawał ok 1 cm nad.
  • 6. 6.Upieczony 1 spód wkładamy i smarujemy go wcześniej przygotowanym sosem do pizzy i ulubionymi składnikami, u mnie :ser, kurczak, kukurydza. Następnie robimy drugi poziom przykrywając kolejnym upieczonym spodem i również go smarujemy sosem i nakładamy ulubione składniki. U mnie wierzchnia warstwa to sos, ser i ulubione salami.
  • 7. 7.Wystający brzeg zaginamy do środka. Tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika 250 stopni (pieczenie góra dół|) na 7-10min aż ładnie się zarumieni.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować