Jedno piętro smakowe to za mało :D Zaproponowałam pizze dwupiętrową, każde piętro inny smak. Ta prezentacja była czymś nowym na naszym stole. Każdy był zachwycony :)
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO: Ja robiłam z 1kg mąki bo duuuża rodzinka :)
-3 szklanki mąki ok. 500g (typ 450)
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki oleju
-25g drożdży
-1 szklanka ciepłej wody (250ml)
-2 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA SOS DO PIZZY:
-przecier pomidorowy 3-4 duże łyżki
-woda ok 50 ml
-1 łyżka oleju
-przyprawy: oregano, bazylia, sól pieprz lub gotowa przyprawa do pizzy
-1-2 ząbki czosnku
Pizza piętrowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Zaczynamy od rozdrobnienia drożdży i dodania do nich wody i cukrem. Taki rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2.2.Mąkę, sól i oliwę łączymy ze sobą, a gdy drożdżowy mix będzie gotowy dodajemy go i wyrabiamy ciasto. Gotowe podzieliłam na 3 kule i odstawiłam do wyrośnięcia pod przykryciem. (Miskę wcześniej wysmarowałam olejem aby ciasto się nie przykleiło.)
3.3.Na początek będziemy wałkować dwie pierwsze kule ciasta i wykrawać w nich spody przy pomocy podstawy od tortownicy u mnie 30cm.
4.4.Tak przygotowane spody wykładamy na większą blaszkę wysmarowaną olejem by ładnie po upieczeniu odeszły od blachy. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni (tryb góra dół) i pieczemy od 7 do 10minut.
5.5.3 kulę rozwałkowujemy i formujemy tak by powstał długi pas pokrywający brzegi tortownicy (wcześniej wysmarowanej olejem) i wystawał ok 1 cm nad.
6.6.Upieczony 1 spód wkładamy i smarujemy go wcześniej przygotowanym sosem do pizzy i ulubionymi składnikami, u mnie :ser, kurczak, kukurydza. Następnie robimy drugi poziom przykrywając kolejnym upieczonym spodem i również go smarujemy sosem i nakładamy ulubione składniki. U mnie wierzchnia warstwa to sos, ser i ulubione salami.
7.7.Wystający brzeg zaginamy do środka. Tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika 250 stopni (pieczenie góra dół|) na 7-10min aż ładnie się zarumieni.
Smacznego :)
Komentarze