SAŁATKA OGÓRKOWA W SOSIE POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta sałatka ogórkowa na zimę. W smaku słodkawo - kwaśna, w zalewie pomidorowej. Idealna do dań obiadowych i nie tylko. Polecam.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    3 kg ogórków średniej wielkości
    0,5 kg cebuli
    2 marchewki
    2 duże łyżki soli
    1 szklanka wody
    1 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu
    3/4 szklanki oleju
    1 słoiczek przecieru pomidorowego 190 g
    do słoika : 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie
    3 kulki pieprzu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Warzywa myjemy, szatkujemy ogórki i marchew, wzdłuż na cienkie paski, lub jak ktoś woli w talarki. Cebulę również szatkujemy, przekładamy wszystko do miski, wsypujemy sól i pozostawiamy warzywa na około 1 godzinę aby puściły sok.
    Następnie wsypujemy cukier, wlewamy olej, ocet i przecier wymieszany z 1 szklanką wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Do wyparzonych słoiczków nakładamy sałatkę tak aby zalewa swobodnie przepływała między piklami.
    Zakręcamy słoiki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i pasteryzujemy 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
    Sałatkę w słoikach studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować