Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli ogórki są duże z pestkami to kroimy na pół i wydrążamy środek.
2.Następnie obieramy i kroimy w plastry cebulę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodajemy d ogórków.
Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Odlewamy nadmiar soku.
3.Składniki zalewy wymieszałam w misce.
4.Zalewę wlewamy do ogórków i mieszamy. Przekładamy wszystkie warzywa do dużego garnka i gotujemy od zagotowania około 10 minut.
5.Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, ustawiałam je do góry dnem do ostygnięcia. Ewentualnie jak ktoś woli dla pewności można słoiki zagotować przez chwilę.
Komentarze