Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym to szybka propozycja zimą do obiadu. Taką sałatkę można zjeść również z pieczywem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg. ogórków
    4 szt. średniej wielkości cebul
    4 szt. marchwi
    2 łyżki soli

    Zalewa pomidorowa:
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki octu 10%
    3/4 szklanka cukru
    2 łyżki przyprawy wegeta
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    ok pół łyżeczki mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Sałatka ogórkowa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli ogórki są duże z pestkami to kroimy na pół i wydrążamy środek.
  • ogórki 2. Następnie obieramy i kroimy w plastry cebulę, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodajemy d ogórków.
    Wszystko wymieszałam w misce z solą i odstawiłam na dwie godziny. Odlewamy nadmiar soku.
  • zalewa pomidorowa 3. Składniki zalewy wymieszałam w misce.
  • sałatka z ogórków 4. Zalewę wlewamy do ogórków i mieszamy. Przekładamy wszystkie warzywa do dużego garnka i gotujemy od zagotowania około 10 minut.
  • ogórki 5. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, ustawiałam je do góry dnem do ostygnięcia. Ewentualnie jak ktoś woli dla pewności można słoiki zagotować przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować