Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka gyros z kurczakiem, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie.
Sałatka gyros z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
3.Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować.
4.Składniki sałatki układać warstwami: połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, pozostałą ilość fileta, połowa kapusty pekińskiej, sól, pieprz, 3 łyżki ketchupu, kukurydza i pozostała ilość kapusty pekińskiej.
Komentarze