Nie istnieje jedna sałatka gyros, każdy robi ją po swojemu. Choć są składniki bazowe, które powinny znaleźć się w tej sałatce, zawsze warto dodać też coś od siebie, eksperymentować ze smakami i tworzyć nowe odsłony tego dania. Wystarczy stworzyć jedną warstwę więcej, dodając na przykład czerwoną fasolę, pokrojoną drobno paprykę, czerwoną cebulkę czy oliwki, by nasze danie zyskało jeszcze więcej smaku.

Nazwa dania wzięła się natomiast od przyprawy kebab-gyros, którą oprósza się filet z kurczaka przez usmażeniem. Dzięki temu nie potrzeba już dodatkowych przypraw, bo dobrze przyprawiony kurczak wraz z sosem doskonale pasują do warzyw. Poza kurczakiem, podstawowe składniki sałatki gyros to kapusta, kukurydza, ogórki konserwowe oraz sos przygotowany na bazie majonezu i ketchupu.


Sałatka gyros większości z nas jawi się z pewnością jako sałatka warstwowa (zobacz więcej przepisów na sałatki warstwowe). Jednak nasze przepisy pokazują, że można też wszystkie składniki wymieszać w misce, bez układania ich warstwa po warstwie. Może nie wygląda wtedy tak bardzo dekoracyjnie, jednak zdecydowanie łatwiej ją jeść.

Zobacz trzynaście pomysłów na sałatkę z kurczakiem gyros – te bardziej tradycyjne, ale i takie bardziej sycące – z dodatkiem warstwy makaronowej lub ryżowej. Na uwagę zasługuje też bardziej lekka, wiosenna wersja – z ogórkiem i sałatą oraz pomysł, by do sałatki dodać również grzanki. Polecamy też przepis z chipsami – taka sałatka gyros z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie! A jeśli szukasz innych pomysłów na imprezowe dania, zobacz galerię 23 przekąski na sylwestra i 15 pomysłów na koreczki.