Sałatka "czapka mikołaja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, przełożyć do miski. Dodać rozdrobniony tuńczyk oraz zielony groszek. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać do makaronu. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
2.Miskę wyłozyć folią spożywczą, przełożyć sałatkę (dobrze jeśli sięgałaby do samej góry salaterki), docisnąć łyżką. Na wierzch miski nałożyć talerz i energicznym ruchem odwrócić całość. Z wierzchu zdjąć folię, wierzch i boki sałatki cienko posmarować majonezem.
Paprykę pokroić w cienkie i niezbyt długie paski, przykleić je na całości "czapki".
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z częśći uformować"pompon do czapki. resztę rozsypać dookoła sałatki tworząc ozdobny "futerkowy" brzeg.
Komentarze