Torcik „Mikołajowa Czapka”

  • wyświetlono: 393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste do przygotowanie ciasto dla miłośników galaretki. Super pomysł dla najmłodszych, ale nie tylko. Może być fajnym pomysłem na „Mikołajki” czy święta. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie i pytanie jakie usłyszałam to dlaczego torcik był taki mały :)

b
  • 8 porcje
  • 40min

Składniki

Składniki:
salaterka o średnicy 16-17 cm, tortownica ok. 18 cm
biszkopt:
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
• 2 łyżki maki tortowej ( u mnie orkiszowa),
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów),
czapka galaretkowa:
• 2 galaretki wiśniowe (lub inne czerwone),
• 700 ml wrzątku,
ozdoba śmietanowa czapki:
• 200 g śmietanki 36%,
• 2-3 łyżeczki cukru pudru,
• ½ łyżeczki żelatyny,
• ok. 20-30 wrzątku,
oraz: łyżeczka dżemu wiśniowego lub innego czerwonego,

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik „Mikołajowa Czapka”

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobina oleju formę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    czapka galaretkowa:
    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, przelewamy do salaterki i zostawiamy do stężenia.
    Możemy salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wylać przestudzona galaretkę, wtedy czapka będzie wyglądać jak pomięta.
    ozdoba śmietanowa czapki:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, aby nie miała grudek.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając.
    Składanie ciasta:
    Biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy około 1/2 masy śmietanowej. Tak przygotowany biszkopt układamy na galaretce umieszczonej w salaterce i wszystko odwracamy. Możemy też wyciągnąć galaretkę i ułożyć na biszkopcie posmarowanym masą. Dekorujemy resztą masy. Możemy też udekorować ozdobami cukrowymi i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkamasa śmietanowaświętaCiasto z galaretkąmikołajkidla małych i dużychtorck z masą śmietanową

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik borówkpwy

Dodane przez: zzewa

Torcik borówkowy

Torcik przygotowałam dla gości,...

Torcik truskawkowy

Dodane przez: Magster

TORCIK TRUSKAWKOWY

Torcik mocno truskawkowy z dodatkiem...

image-0goinjw

Dodane przez: Giera

Torcik brzoskwiniowy

Torcik ten był moim debiutem i...

Torcik McQueen

Dodane przez: Paulina16621

Torcik McQueen

Torcik zrobiłam na zamówienie....

Torcik cytrynowy

Dodane przez: aniak4

Torcik cytrynowy

Lekki, delikatny, nie za słodki,...

image-0t7dghe

Dodane przez: paulette17

Czekoladowy torcik z owocami

Jest to przepyszny torcik, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE