Torcik śmietanowy "Zimowa czapka"

  • wyświetlono: 167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto śmietanowe to kolejna moja propozycja dla małych i dużych łakomczuchów. Takie ciasto wymyśliły moje córeczki i były nim zachwycone. Wszystkim bardzo smakowało. Do ciasta możemy użyć galaretki w ulubionych smakach i kolorach.

b
  • 8 porcje
  • 40min

Składniki

Składniki:
salaterka o średnicy 16-17 cm, tortownica ok. 18 cm
biszkopt:
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
• 2 łyżki maki tortowej ( u mnie orkiszowa),
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów),
czapka śmietanowa:
• 500g śmietanki 36%,
• 200g wrzątku,
• 2 galaretki wiśniowe,
• barwnik spożywczy czerwony (opcjonalnie),
ozdoba śmietanowa czapki:
• 300 g śmietanki 36%,
• 2-4 łyżeczki cukru pudru,
• 1 płaska łyżeczka żelatyny,
• ok. 30 ml wrzątku,

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik śmietanowy "Zimowa czapka"

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobina oleju formę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    czapka śmietanowa:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając. Jeśli chcemy wzmocnić kolor masy dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego według uznania. Gotową masę wylewamy do salaterki (możemy wyłożyć folia spożywczą, aby łatwiej było ja wyciągnąć). Na masę układamy biszkopt, lekko przyciskami i całość odstawiamy do stężenia.
    ozdoba śmietanowa czapki:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, aby nie miała grudek.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając.
    Gotowe ciasto wyciągamy z salaterki i dekorujemy masą śmietanową. Możemy dodać tez cukrowe ozdoby. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaświętana każda okazjęśmietanowiecdla małych i dużychzimowe ciastotorcik śmietanowy

Komentarze

Podobne przepisy

tort z owocami

Dodane przez: majka190382

TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI

Biszkopt, ubita śmietana i owoce...

Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik śmietanowo-kajmakowy z chałwą

Błyskawiczny i prosty w składnikach...

truskawkowy torcik

Dodane przez: katarzynka455

Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową

Jeszcze trochę świeżych truskawek...

Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

Torcik z puszystą masą śmietanową,...

Makowo śmietanowy torcik

Dodane przez: zzewa

Makowo śmietanowy torcik

pyszne połączenie maku i śmietany...

Torcik

Dodane przez: monikaT83

Torcik śmietanowo- jogurtowy z niespodzianką

Torcik przygotowałam z okazji naszej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE