Zamiast tradycyjnych roladek schabowych przygotowałam sakiewki z pysznym farszem. Warto zaskoczyć rodzinkę :)
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 plastry schabu (po ok.120 g)
400 g kurek
pół papryki czerwonej i zielonej
mała cebula dymka
3 łyżki sera żółtego
150 g śmietany 30 proc.
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
olej do smażenia
Sakiewki schabowe nadziane kurkami, papryką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbij, z obu stron przypraw solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć umyte, oczyszczone i drobniej pokrojone grzyby, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmaż do miękkości, na końcu dopraw solą i pieprzem. Połowę farszu przełóż do garnuszka i podgrzej ze śmietanką na sos. Pozostałą część farszu połącz z tartym, żółtym serem, podgrzej.
2.Na plastry schabu rozłóż farsz z żółtym serem. Zwiąż u góry nićmi kuchennymi, tworząc sakiewki.
3.Sakiewki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie piecz ok.30 minut w 180 st. Podawaj na przygotowanym sosie, posypanym posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze