Schabowe sakiewki

4.32 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Sakiewki nadziane cebulką papryką i pieczarkami. Obiad który fajnie wygląda i zarazem świetnie smakuje

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 plastry schabu wieprzowego każdy tak ok 130 gramów
    100 gram pieczarek
    100 gram cebuli
    100 gram czerwonej papryki
    ok 80 gramów startego żółtego sera
    3 zielone łodygi selera
    sól
    pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.32 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki

Schabowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i paprykę w kostkę.
    Na patelni z dodatkiem masła zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem.Całość przesmażymy co jakiś czas mieszając, odstawiamy.
  • 2. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważając aby nie było dziurek, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy ok. 2 łyżki farszu i posypujemy startym żółtym serem.
    Brzegi mięsa składamy formując sakiewkę, związujemy łodygami selera ( można dodatkowo spiąć wykałaczką)
  • 3. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
    Możemy również dusić do miękkości pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą.

Porady

Aby schabowe sakiewki nie były suche po upieczeniu wybieramy dobrej jakości schab z przerostami tłuszczyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować