Sakiewki schabowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle .Kurki myjemy większe kroimy na kawałki dodajemy do cebuli dusimy ok 10 min doprawiamy solą i pieprzem .
Połowę przekładamy do miski dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Do pozostałych na patelni kurek dodajemy śmietanę i dusimy aż delikatnie zgęstnieje .
Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Schab myjemy rozbijamy cienko i delikatnie żeby się nie podziurawił .Obsypujemy solą , pieprzem .Na każdy kawałek schabu nakładamy nadzienie kurkowe posypujemy parmezanem zawijamy u góry w sakiewkę spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną .Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy sam spód .
Sakiewki układamy w sosie dodajemy gałązki rozmarynu i pieczemy ok w 180C przez 45-50min .
Po upieczeniu odcinamy nitkę przewiązujemy sparzonym szczypiorkiem sakiewki podajemy z sosem kurkowym .
Komentarze