Schab faszerowany kurkami, papryką i serem żółtym

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste i kruche mięsko faszerowane i otulone pierzynką z kurek, papryki i sera.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    350 g kurek
    po pół papryki czerwonej zielonej i żółtej
    3 łyżki żółtego, startego sera
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mielona słodka i ostra papryka
    1 ząbek czosnku
    majeranek
    sól, pieprz
    4 łyżki oleju
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pieczeń wieprzowa

Schab faszerowany kurkami, papryką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób marynatę: w misce utrzyj przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką i ostrą paprykę, majeranek, sól, pieprz oraz olej. Mięso dokładnie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż w czterech miejscach, ale nie do końca. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso (także w przeciętych miejscach). Przykryj i wstaw do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc).
  • 2. Kurki oczyść, drobniej pokrój, paprykę pokrój w kostkę. Całość podsmaż do miękkości na rozgrzanym oleju. Wystudź i przełóż do miski. Dołóż starty, żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie przygotowany farsz powtykaj w nacięcia, a resztą obłóż wierzch mięsa. Dokładnie zwiąż nićmi kuchennymi, by mięso i farsz nie rozpadło się podczas pieczenia.
  • 3. Tak przygotowaną pieczeń przełóż do rękawa do pieczenia. Piecz 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby wierzch ładnie się zrumienił. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować