Zapraszam na smaczny, wytrawny placek cebulowy. Farsz przygotowałam z dodatkiem wędzonego boczku. Taki placek jest idealny na obiad lub ciepłą kolacje. Polecam.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto :
200g mąki owsianej
50 g mąki pszennej ( 2AB)
2 łyżki mąki jaglanej
1 op suszonych drożdży
1 łyżka miodu
150 ml mleka
50 g masła
1/3 łyżeczki soli
Na farsz :
600 g cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki owsianej
130 g boczku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki
2 jajka
2 łyżki serka naturalnego
Ponadto :
blaszka 32 x 21
papier do pieczenia
50 g zimnego masła
zielony ogórek
pomidorki koktajlowe
ketchup
Placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy z masłem i odstawiamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki na ciasto i wlewamy letnie mleko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy farsz : Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy boczek i wsypujemy przyprawy, smażymy przez kilka minut. Posypujemy mąką i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Do zimnego farszu dodajemy jajka i serek, mieszamy i przekładamy na ciasto w blaszce. Zimne masło kroimy na cienkie wiórki i przekładamy na farsz cebulowy.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem dekorujemy ketchupem i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z pokrojonym ogórkiem i pomidorkami.
Komentarze