Cebulowy bigosik

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak duszoną cebulę robiono w moim domu rodzinnym – wszystkim bardzo smakowała. Teraz ja robię ten aromatyczny bigosik w swoim domu – bo też wszystkim smakuje Danie szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. cebuli
    10 dag. boczku wędzonego parzonego
    1 laska kiełbasy wiejskiej
    1 listek laurowy
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 kostka rosołu drobiowego
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebulowy bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulowy bigosik 1. Cebulę obieram, kroję w pół plasterki. Na maśle podsmażam pokrojony w kostkę boczek, dodaję cebulę, 2 szczypty soli , podsmażam, podlewam wodą, dodaje listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kostkę rosołową, czubrycę zieloną, mieszam, nakrywam , duszę na małym płomieniu ok. 15 minut, dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, dwie szczypty pieprzu, mieszam, duszę jeszcze ok. 10 minut. Całość próbuję, doprawiam jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem.

Porady

Tak przygotowaną cebulę podaję z chlebem-jeśli jest to śniadanie, z ziemniakami-jeśli to obiad:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kiełbasa Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować