Sos cebulowy

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

Gęsty, klarowny o intensywnym smaku masła i cebuli. Zdecydowanie mój numer jeden wśród sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.

  • 20 min

Składniki:

  • -4 duże cebule
    -0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
    -3 łyżki masła
    -1,5 łyżki mąki
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w kostkę.
  • 2 2. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Następnie zalewamy bulionem i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
  • 3 3. Na osobnej patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż połączy się z masłem. Zasmażkę stopniowo dodajemy do sosu (należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki). Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować