Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i sycąca zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i selerem. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
    30 dag brukselki
    woda do gotowania
    sól
    olej
    12 dag pora
    1 żółta papryka
    1 zielona papryka
    40 dag pieczarek
    10 dag selera
    2 łyżki masła
    200 ml śmietanki 30%
    2 jajka
    125g mozzarelli
    masło do formy
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    duże naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania jednogarnkowe

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i oczyszczoną brukselkę gotujemy w wodzie z solą i olejem przez 5 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
    W tym czasie czyścimy i myjemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, por w talarki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i pieczarki na rozgrzanym maśle.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron z brukselką, posypujemy przyprawami, przesmażone warzywa z pieczarkami, posypujemy przyprawami,pokrojoną mozzarellę, rozbełtaną śmietanę z jajkami, posypujemy przyprawami.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem. I kolejne 10 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Makaron Pieczarki Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować