Szybka i sycąca zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i selerem. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag makaronu świderki
30 dag brukselki
woda do gotowania
sól
olej
12 dag pora
1 żółta papryka
1 zielona papryka
40 dag pieczarek
10 dag selera
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
125g mozzarelli
masło do formy
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
duże naczynie żaroodporne
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron i oczyszczoną brukselkę gotujemy w wodzie z solą i olejem przez 5 minut. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
W tym czasie czyścimy i myjemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, por w talarki, seler w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni przesmażamy pokrojone warzywa i pieczarki na rozgrzanym maśle.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : ugotowany makaron z brukselką, posypujemy przyprawami, przesmażone warzywa z pieczarkami, posypujemy przyprawami,pokrojoną mozzarellę, rozbełtaną śmietanę z jajkami, posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem. I kolejne 10 minut bez przykrycia.
Komentarze