Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada biszkoptowa jest bardzo pyszna. Ciasto przygotowałam z dodatkiem startej marchewki, a krem na bazie soku jabłkowego. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt :
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki wody
    szczypta soli
    5 łyżek z czubkiem mąki pszennej
    2 marchewki ( 200g )
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na krem :
    400 ml soku jabłkowego
    1 op budyniu waniliowego ( na 0,5 l )
    2 łyżki cukru
    250 g masła
    1 op serka Philadelphia ( 175 g )
    Na lukier :
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku jabłkowego
    Ponadto :
    posypka czekoladowa
    blaszka piekarnikowa
    papier do pieczenia
    olej
    wilgotna ściereczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Sok Jajko

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wybijamy jajka oraz dodajemy oba cukry, wodę, sól i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, cynamon, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wkładamy odciśniętą z soku marchewkę, miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy.
    Krem : 300 ml soku jabłkowego przelewamy do garnka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Przelewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło miksujemy z ciepłym budyniem i serkiem. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny.
    Lukier :
    Ucieramy cukier puder z sokiem jabłkowym. Gotową roladę dekorujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować